Holy Hip Hop DataBase

[switch to browse mode]


Search info

[advanced search]

GRITS - The Art of Translation

Release:The Art of Translation
The Art of Translation
MyHHHdb
(what is this?) / 47 users have this
Media:[Audio CD]
Released:2002
Recordlabel:Gotee Records
Info:1. Here we go
2. Ooh ahh - featuring TobyMac
3. Runnin' - featuring v3
4. Tennessee bwoys
5. Be mine - featuring Nirva Dorsaint
6. Ill coined phrace
7. Seriously
8. At the video shoot
9. Video girl - featuring Knowdaverbs
10. Believe - featuring Jennifer Knapp
11. What do you believe
12. Get it
13. Make room
14. Keep movin'
15. Sunny days - featuring Nirva Dorsaint
16. Lovechild - featuring Antonio Phelon
17. The art of translation
18. Here we go (the video)
Rating:Our users rated this release: 6.2 out of 10
(Number of votes: 5)   Sign up or login to submit your vote

Add a review

Original author/source
Review
Review:It’s time for a grammatical revolution in the spritit. De Amerikaanse hiphop formatie Grits (Coffee en Bonafide) verblijd ons met een nieuwe schijf, Grammatical Revolution genaamd. De 16 tracks tellende cd werd ondermeer door Toby McKeehan (DC Talk) geproduceerd.

We worden ingeleid door Lil’ Man die ons voorbereid op wat komen gaat: “It’s gonna be dope!” Na het commercieel klinkende ‘Ima Showem”, dat overigens een leuk refreintje kent, komen we bij het serieuze werk.
Welke head heeft ‘They all fall down’ nog niet gehoord…? De song met wat caribean invloeden was al een hit bij Yo! MTV Raps. Over een erlaxte beat rappen ze ‘Everything was lovey dovey till your plans fall through / they all fall donw…

De song ‘Strugglin’ wordt opgeluisterd door Knowdaverbs – hij is zijn oude vrienden nog niet vergeten – die meerapt over de beat die door de o zo populaire acoustische gitaar wordt ondersteund. Evenals de mondharmonica in ‘C2K’ wijst dit instrument terug op de country-stad Nashville, hun hometown, die ze niet vergeten zijn (maar misschien wel trots op zijn ofzo).

‘It Takes Two’ verdient extra aandacht aangezien Lisa van Out Of Eden hier een deuntje mee mag zingen: ‘Still waters, muddy waters won’t keep / love, love, it takes love / more than love is God above / heaven knows it’s hard enough / cause this thing can be so rough.’
In het live opgenomen ‘Supreme Being’ horen we de klanken van de strings van het Ghetto Fabulous Orchestra, wel origineel natuurlijk. ‘The Return Of The Antagonist’ is een vervolg op ‘The Antagonist’ dat drie jaar geleden op tape was uitgebracht. Het nummer gaat (uiteraard) over de Tgenstander: Choose, they say / good and bad don’t mix. Een operasfeer vergezeld dit nummer – een scheef pianootje en een operazangeres.

De laaste twee nummer ‘Millenium’ en ‘The End’ vormen een beeld van ’het eind der tijden’: There is a beginning and there is an end / The word is closing at a steady place / i see the expression on your face / catch the last strectch of the race / reach your destination.

Grits is met een nieuw album (weer) een nieuwe weg ingeslagen. Dit pleit voor hun artistieke kwaliteiten en innovatievermogen. De jongens zullen met de nieuwe sound weer nieuwe mensen weten te boeien. Toch mis ik persoonlijk de jazz van het eerste album een beetje. Al met al: de Grammatical Revolution is ingezet – wie neemt de fakkel over?
Frenzy

source: Frenzy - Ccmplanet, added: Oct 09, 2006
Review:Grits – The Art Of Translation

Ok ok, ik weet het. Niet het nieuwste album, maar om de één of andere reden was deze cd van Grits nog steeds niet van een degelijke recensie voorzien. Bij deze.

Grits kan zonder overdrijven één van de beste groepen uit de holyhiphop-scene genoemd worden. Vroeger met Factors Of The Seven en hun jazzy geluid, zeker na de switch naar mainstream met het album Grammatical Revolution. Met dat album werd Grits in één klap ook buiten het wereldje bekend. Met name de single They All Fall Down deed het goed, en kreeg zelfs rotatie op MTV. The Art Of Translation gaat op dezelfde toon verder. Of zelfs een stapje verder?

Bonafide en Coffee zijn twee van de weinige artiesten die het voor elkaar krijgen een radio- en mainstreamvriendelijk album te maken, zonder concessies te doen aangaande hiphop. Het begint al gelijk met de nodige aspiraties, zo wordt Here We Go al meteen aangekondigd met ‘It’s gonna be a very big hit.’ En niet ten onrechte, denk ik. Originele beat, volgestampt met samples en scratches, met daar overheen strakke raps. Een net zo teogankelijk nummer is Ooh Ahh, die we al kennen van DJ Maj’s mixtape The Ringleader. Maar al had hij misschien de primeur, deze versie heeft ook iets extra’s, namelijk een gast optreden van labelbaas TobyMac. Een lekker vrolijk nummer, misschien een beetje simpel, maar erg aanstekelijk.
Grits kan meer, getuige het strakke, laidback Runnin en Tenessee Bwoys, die erg veel weg heeft van Out Of Eden’s Soldiers, van hun laatste album. En zo gaan we van een liefdesliedje, Be Mine, naar een agressief rockrap nummer Seriously. Allemaal erg afwisselend, dat wel. Maar het klinkt even niet echt als Grits. Pas als hun oude maatje Knowdaverbs a.k.a. Verbs mee komt rappen op Video Girl krijg ik een echt hiphop gevoel. Het blijft nog altijd jammer dat hij de groep verlaten heeft, aal zijn z’n solo cd’s ook altijd erg sterk.
Opmerkelijk is de samenwerking met Jennifer Knapp op Believe. Sterke raps en flows met een leuk ingezongen refrein, alleen jammer van de standaard beat. Verder staat het album eigenlijk vooral vol met radiovriendelijke hiphop. Get It, het stampende Make Room, met een vet voorstuwend ritme, en het summeranthem Sunny Days, stuk voor stuk zou het niet misstaan op de radio of in de club. De afsluiter Lovechild is dan nog een bijzonder nummer, die zo van een Outkast album af zou kunnen komen. Heel relaxte beats, heerlijke flows en een dromerig refreintje: heerlijk!

Zoals je begrepen hebt is The Art Of Translation een erg toegankelijk album. Veel heads zullen het te commercieel vinden, maar het klinkt in ieder geval erg lekker allemaal. De raps, flows en producties zijn van Grits-niveau, dus dat zit wel snor. Een aanrader.

Frenzy
source: unknown, added: Oct 09, 2006

[Support us] [About us] [Contact us] [MyHHHdb] [Charts] [RSS Feed] [Links] [Admin area]:: ©2006-2014 BusyR. :: Powered by BusyR.com :: Donate [LTC LVayhECu7YTw9sxmfhG7ZgD4z75scoqeVN]